Miksi mikään ei koskaan muutu?

Vanha viisaus on, että Roomaa ei rakennettu päivässä. Muutokset vievät yrityksissä aikaa – ja ovat pahamaineisen vaikeita toteuttaa. Muutos tyssähtää usein lähtökuoppiinsa tai jää alkumetreille. Onneksi näitä muutoksen esteitä voi oppia tunnistamaan.

Yksi yleisin este muutokselle on yritysten vetoaminen kiireeseen. On liian kiire soveltaa uudelta tuntuvia tehtäviä, joita muutos vaatisi. On liian kiire opetella tekemään asiat toisin.

Usein kiire on kuitenkin vain tekosyy, jolla yritys välttelee uusien toimintatapojen käyttöönottamista.

Tehokkuuden mittarit eivät voi olla kivikaudelta

Toinen yleinen syy muutoksen este on, että yritys ei uskalla vaihtaa vanhoja tehokkuuden ja palkitsemisen mittareitaan.

Esimerkiksi jos yritys julistaa siirtyneensä myymään tuotteiden sijaan palveluita, uskalletaanko kesken budjettikauden ottaa käyttöön pidentyneen myynnin prosessin mukaisia toiminnallisia mittareita? Jos myyjä ottaa uudet ratkaisumyynnin toimintamallit käyttöön, mutta pelkästään kuukausittaista lyhyen tuotemyynti-syklin seurantaa jatketaan, voidaan olla etukäteen varmoja siitä, että muutosta ei tapahdu.

Johtajan täytyy olla mukana muutoksessa

Kolmas yleinen muutoksen este on johtajien mahdollinen haluttomuus tukea tiimiläisiään muutoksessa. On helppoa antaa ihmisten osallistua HR:n järjestämille kursseille, jättäytyä itse kiireiden takia pois (kun on muuta tärkeämpää tekemistä) ja sitten jälkeenpäin päivitellä, että mikään ei taaskaan muuttunut!

Jos johtaja ulkoistaa osaamisen kehittämisen itseltään pois, on hyvin todennäköistä, että koulutuksiin osallistuvat henkilöt eivät edes tiedä miksi he ovat koulutettavina ja miten heidän odotetaan muuttuvan.

Esteet ovat muutoskohtaisia: ne täytyy kartoittaa jo etukäteen

Tällaisten muutoksen esteiden tunnistaminen ei ole rakettitiedettä. Raketti antaa kuitenkin hyvän vertauskuvan muutoksen tekemiselle. Jos muutoksen esteitä kuvittelee raketin tielle osuvana meteoriparvena, niin silloin ne täytyy vain oppia väistämään. And then, Houston, we don’t have a problem.

Olemme Loikassa päättäneet, että ennen jokaista muutosohjelmaa mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, miten poistamme uusien toimintamallien tieltä moninaiset esteet ja miten seuraamme mahdollisia uusia meteoriparvia. Näin voidaan etukäteen varmistaa, että muutos ei jälleen kerran hautaudu arjen haasteiden tuhoamaksi. Digitaalinen transformaatio on muutos: se tarvitsee yhtä hyvän muutoksen arkkitehtuurin ja suunnitelmallisuutta, IT-arkkitehtuurinkin ROAD-mappeineen. Loikka auttaa näissä molemmissa. Niin että transformaatio oikeasti onnistuu.

Kaipaatko apua oppimisten esteiden tunnistamiseen ja selättämiseen?

Kirjoittanut: Seppo Virtanen, Account Manager, Executive Consultant

Tähän liittyvät palvelut

Myyntijohtajan käsikirja

Ota meihin yhteyttä

Jätä tietosi niin otamme sinuun yhteyttä.